diverse quellen:
Colleen Bawn - Edward Spencer’s The Flowing Bowl, London in 1903
3/4 oz Rye Whiskey
3/4 oz Chartreuse gelb
3/4 oz Benedictine DOM
1 frisches Ei
1 Barlöffel Zucker/Läuterzucker
Ei mit Zucker Aufschlagen (besser ein Ei für zwei Drinks, wird sonst sehr viel Volumen.)
Zutaten ins Mixglas, Eimasse zum Schluss, lang und hart schütteln. Ins vorgekühlte Cocktailglas geben. Zimt, Muskatnuß und, so Spencer „Pink Sugar“ auf den Drink geben.
The Widow’s Kiss - George Kappeler’s Modern American Drinks, 1895
1 1/2 oz calvados
3/4 oz yellow Chartreuse (green works, too, but it’s a little more intense)
3/4 oz Benedictine
2 dashes Angostura bitters
Stir with ice and strain into a chilled cocktail glass. Garnish with a cherry.
GREEN POINT
1 ½ oz 100 proof bonded rye
½ oz Punt e Mes
½ oz yellow Chartreuse
1 dash orange bitters
1 dash Angostura bitters
stir and strain into cocktail glass
LES VOÛTES - Jamie Boudreau
1 ½ oz Red Hook rye
½ oz Carpano Antica
½ oz yellow Chartreuse
healthy splash of kirsch (I did a ¼ oz)
2 dashes orange bitters (Bitter Truth orange bitters used)
stir over cracked ice for at least 100 turns
strain into chilled cocktail glass
garnish with lemon peel
FRATELLI COCKTAIL - Jamie Boudreau
2 oz Rittenhouse 100 proof bonded rye (Red Hook works nicely as well)
½ oz Carpano Antica
½ oz yellow Chartreuse
¼ oz Fernet Branca
stir well and strain into cocktail glass
Pisco Bijou
3 cl Pisco Ocucaje GranSeleccion
2 cl Antica Formula
1 cl Chartreuse Jaune
1 cl Gin Floraison
1 cl Limettensaft
Trauben
Zitronenzeste
5-6 Trauben im Shakerglas muddeln. Restliche Spirits on top, kräftig shaken. Double Strain in gefrosteten Spitz. Mit Zeste servieren.
Alaska
4cl Gin
2cl Chartreuse jaune
auf Eis rühren und in vorgekühlte Cocktailschale abseihen.
CLOYSTERS
60 ml Bombay London dry gin
15 ml Chartreuse Yellow liqueur
15 ml Freshly squeezed grapefruit juice
8 ml Freshly squeezed lemon juice
4 ml Monin Pure Cane sugar syrup (65°brix, 2:1 sugar/water)
8 ml Chilled mineral water (omit if wet ice)
DAISY CUTTER MARTINI
3 fresh Mint leaves
45 ml Ketel One vodka
30 ml St~Germain elderflower liqueur
30 ml Noilly Prat dry vermouth
8 ml Chartreuse Yellow liqueur
WIDOW'S KISS
45 ml Boulard Grand Solage calvados
23 ml Bénédictine D.O.M.
23 ml Chartreuse Yellow liqueur
2 dashes Angostura aromatic bitters
THE PURITAN
53 ml Bombay London dry gin
15 ml Noilly Prat dry vermouth
8 ml Chartreuse Yellow liqueur
1 dash Angostura orange bitters
15 ml Chilled mineral water (omit if wet ice)
ALASKA MARTINI
75 ml Bombay London dry gin
23 ml Chartreuse Yellow liqueur
30 ml Tio Pepe fino sherry
3 dashes Angostura orange bitters
QUARTERBACK
30 ml Chartreuse Yellow liqueur
30 ml Cointreau triple sec
30 ml Double (heavy) cream
30 ml Milk
SKID ROW
60 ml Bokma oude genever
15 ml Bols apricot brandy liqueur
15 ml Chartreuse Yellow liqueur
1 dash Angostura aromatic bitters
1 dash Angostura orange bitters
NATHALIA
60 ml Courvoisier Exclusif cognac
23 ml Chartreuse Yellow liqueur
23 ml Crème de banane liqueur
1 dash Angostura orange bitters