Rock & Rye

grgraf

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Zum Rock & Rye wurde zwar hier schon mal was geschrieben, ich finde aber ein eigener Thread dafür mit ein paar Rezepten ist nicht verkehrt, zumal die Winter- und damit die Erkältungssaison bevorsteht und die Flüssigkeit zudem eine interessante Geschichte aufzuweisen hat ;).

Durch Beiträge im Bartender Lab und von Drinkmix über eine Veranstaltung zum Thema "Klassische Bourbon Cocktails" auf dem BCB bin ich auf den Rock & Rye aufmerksam geworden. Auf der Suche nach Rezepten bin ich u.a. über Alchemysts Eintrag und den dort zitierten Artikel im Bitters-Blog gestolpert, die damals aber anscheinend auf wenig Resonanz im Forum gestoßen sind. Zumindest hat die SuFu keine weiteren Ergebnisse zu Tage gefördert. Falls doch jemand von euch mal damit experimentiert hat, wäre ich an Erfahrungswerten interessiert :).

Die Berichte vom BCB haben jedenfalls mein Interesse geweckt und ich habe vor kurzem ein eigenes Experiment gestartet indem ich einen Rock & Rye nach einem Rezept von Charles H. Baker, Jr. aus "The Gentleman’s Companion" (erstmals erschienen 1939) angesetzt habe:
Homemade Rock & Rye
Rye Whiskey, 1/5 gallon, not a full quart
Jamaica Rum, jigger
Rock candy, ½ cup, leave in large lumps
Whole cloves, 1 doz.
Quartered small orange, peel left on
Quartered seedless lemon, peel left on
Stick of cinnamon, or two

Put ingredients in a jar, cover with Rye,
and stand for a fortnight. Strain out
spices through fine cloth or filter paper.
Put back on fruit until needed.



Rock & Rye can be served hot with excellent
effect to fight off colds, influenzas, miasmas,
megrims, swamp mists, and blackwater fevers. In
fact, any sort of excuse seems to work.

http://img14.imageshack.us/img14/5796/rockandrye.th.jpg

Auf das Ergebnis bin ich sehr gespannt. :)

Ein weiteres Rezept nach LeNell Smothers, von der auch in SBs Artikel im Bitters Blog die Rede ist, findet man in diesem interessanten Artikel aus dem Wall Street Journal:
Rock and Rye
Adapted from LeNell Smothers

1 bottle rye whiskey
3-5 tbsp rock candy
2 slices orange
2 slices lemon
2 pieces dried apricot
1 slice pineapple
1 tea bag full of dried horehound

Combine whiskey and sugar in a jar or decanter. All other ingredients optional. Allow all—except for horehound tea bag—to steep for a day or two or more. Leave horehound in for no more than two hours. When sugar is finally dissolved, strain and bottle. Cough a few times and clutch your chest in distress. Then serve the Rock and Rye on the rocks.

LeNells Originalrezept findet man bei Slashfood.com:
1 750-ml bottle rye whiskey (I prefer Rittenhouse 100 proof)
1 6-inch string rock candy (add more according to your sweetness preference)
2 orange slices
2 lemon slices
2 fresh cherries pitted or perhaps brandied or whiskied cherries (not the fake red maraschino, please)
2 dried apricots
1 pineapple slice
Tea bag full of dried horehound (optional)

Put all ingredients in a large jar and cover. You can start enjoying after one day; however, the flavor will change as rock candy dissolves with time. As you deplete the supply, add more whiskey and candy as needed. If the fruit slices show signs of breaking down, replace. Always keep fruit covered with alcohol; this stores indefinitely as long as the fruit is submerged. Of course, like all alcohol it will oxidize after a really, really long time.

Note: Horehound adds an extra bitterness to balance the sweetness and also acts as a cough suppressant. If you do use horehound, only steep for a couple of hours, then remove to prevent overly bitter flavors.

Ein noch ursprünglicheres und sehr simples Rezept ist bereits im Jerry Thomas' Bartender's Guide aus dem Jahr 1862 aufgeführt:
Rock and Rye.
(Use small bar-glass.)
Take 1 table-spoo nful of rock-candy syrup
1 wine-glass of rye whiskey.

Stir them together thoroughly, and serve. This is often prescribed for a cold.

Cheers
 
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